Mojca Svetličič

Že od kar pomnim imam zelo rada vse živali. Kot večina otrok sem si nadvse želela seveda svojega psa. Moji želji so starši po več letnem pregovarjanju končno ustregli in tako sem pri svojih devetih letih dobila psa pasme koder. Ta psiček je seveda potreboval redno česanje in striženje. Zaradi oddaljenosti nam najbližjega pasjega frizerja in zaradi s tem povezanih velikih stroškov sem se pri dvanajstih letih striženja lotila kar sama.

fe05-010 fe05-011 fe05-013fe05-012

Pred leti, po smrti mojega prvega psa, sem se odločila za nakup rodovniške psičke pasme Lhasa apso, z katero sem zašla tudi v razstavne kroge. Tukaj sem se spoznala s profesionalnimi frizerji, različnimi stili striženja in celim kupom različnih negovalnih pripomočkov.

zzz 02Novi Grad 2002  mojcalendava_parPonya Avstrija

Tako je moje navdušenje ob študiju Zootehnike, kjer sem se naučila veliko o obnašanju živali, pravilnem odnosu do njih in o pravilni skrbi zanje in za njihove potrebe, preraslo v idejo, da svoje znanje okrepim. V sklopu univerzitetnega programa na svoji fakulteti sem prvo opravila enomesečno prakso na temo nega malih živali pri nas. Odprla sem svoj prvi salon za nego kužkov z imenom Taček v Idriji (1998). Po petih letih pa sem pričela z intenzivnim iskanjem ustrezne izobraževalne institucije v tujini, ki bi mi lahko nudila več strokovnega znanja s tega področja. Teorijo in prakso na temo nega malih živali sem osvojila na svetovno priznani šoli z dolgoletno tradicijo za nego malih živali Iv San Bernard v Italiji, kjer sem po 4 mesecih šolanja in prakse ter po zaključnem izpitu prejela diplomo. Tukaj sem se pod vodstvom strokovnjakinje Monique Van de Ven naučila vse o sestavi kože, dlake, različnih tipov dlake, kako pomagati pri določenih težavah z dlako in kožo, kako umiriti žival in še in še…
O samih tehnikah striženja in praktičnem ravnanju z živalmi pa me je podučil večkratni svetovni prvak v striženju Marco Vaccaroni.

fe05-007

Svoje izobraževanje sem nadaljevala pod osebnim vodstvom Marca Vaccaroni z izobraževanjem s področja negovanja posameznih pasem v njegovem profesionalnem salonu v Mestrah, Benetke. Svoje znanje sem nadgrajevala z udeležbo na mnogih delavnicah in seminarjih. Kot član Italijanskega združenja profesionalnih pasjih frizerjev (APT, Associazione Professionisti Toelettatori) sem se udeležila mnogih seminarjev na temo nega psov. Udeležila sem se tudi Kinološke delavnice za inštruktorje šolanja psov (Vzgoja in šolanje psov po načelih pozitivne motivacije, Metoda Bračkovič Mikuž in Karmen Zahariaš), obiskala več tečajev za šolanje psov. Redno se tudi udeležujem pasjih razstav, tako na državnih, mednarodnih kot tudi evropskih in svetovnih razstav psov (Slovenija, Hrvaška, Italija, Avstrija, Nemčija, Francija, Madžarska, Slovaška, Nizozemska, Belgija, Poljska, Švedska, Črna Gora, Romunija,…).

V vmesnem času sem ves preostali prosti čas posvetila tudi dokončanju svoje izobrazbe na Biotehniški univerzi in svojo univerzitetno izobrazbo zaključila prav s področja profesionalne nege psov in mačk in tako postala univerzitetna diplomirana inženirka zootehnike.
Seveda še vedno sodelujem s priznanimi strokovnjaki in se stalno tudi izobražujem.

Z ljubeznijo do Živali in Narave.

Mojca Svetličič, univ.dipl.inž.zoot

mala 2_diploma UNIV 2mala 1_diploma UNIV  mala 3_diploma UNIV 3 mala 4_diploma ISB mala 5_diploma APT mala 6_diploma Instruktor