Krtačenje in česanje

3 krtacenje in cesanjeKratkodlake vrste živali načeloma potrebujejo veliko manj nege, je pa tudi pri njih pogosta težava prekomerno izpadanje dlake. Srednje dolgodlake in dolgodlake pasme pa potrebujejo veliko več nege. Poleg osnovne nege, kopanja in striženja/trimanja pod nego vsekakor štejemo tudi česanje. Kako pogosto je česanje potrebno je odvisno od pasme živalce, njenega tipa dlake in kože, frizure in načina življenja. Nekatere pasme zahtevajo vsakodnevno česanje, nekatere pa vsakotedensko česanje.

1 krtacenje in cesanjeČesanje pa ne vpliva samo na zunanji videz psa/mačke, ampak tudi na njeno počutje in zdravstveno stanje. Koža in dlaka sta vsekakor ogledalo notranjosti. Redno česanje vpliva na dobro prekrvavljenost kože, odstranjuje mrtve kožne celice in odvečno umazanijo, pomaga pri rasti nove dlake in preprečuje nastanek vozlov.

 

2 krtacenje in cesanje

Kadar stara, odmrla dlaka ni izčesana, le-ta skupaj z maščobo kože in umazanimi prašnimi delci iz okolja povzroča nastanek vozlov. Ti pa vplivajo na psihično in fizično počutje živali ter preprečujejo koži, da bi bila normalno zračna. Vse to lahko vodi do različnih kožnih vnetij pod vozli, zato je potrebo vozle čim prej odstraniti.

 

4 krtacenje in cesanje

Kratkodlakim psom/mačkam se vozli sicer ne ustvarjajo, je pa pri njih česanje prav tako potrebno, da odstranimo mrtvo dlako, prekrvavimo kožo in se tako izognemo prekomernemu izpadanju dlake po stanovanju. Kadar se srednje dolgodlakim in dolgodlakim živalcam vozli pričnejo delati, je potrebno čim prej ukrepati.

7 krtacenje in cesanje

 

Vozle in sprijeto dlako je potrebno razčesati s primernim orodjem, pri tem uporabljamo različne vrste krtač, glavnikov, sprejev in mask za lažje razčesavanje.

 

6 krtacenje in cesanje

 

Kadar so vozli že preveliki in trdi ter ko razčesavanje ni več mogoče, takrat je treba živalco pobriti pod vozli in se tako izogniti morebitnim zdravstvenim težavam.