Striženje in Trimanje

Predstavnike kratkodlakih pasem pripeljejo lastniki v Studio običajno samo na kopanje in osnovno nego. Predstavnike srednje dolgodlakih pasem kopamo, strižemo, brijemo ali trimamo. Način krajšanja dlake narekuje tip dlake in želja lastnika. Brijemo tiste pse, ki imajo zavozlano dlako ali pa je taka želja lastnika. Trimamo pse, ki imajo resasto dlako. Navadno pri teh pasmah za dokončno ureditev uporabimo tudi brivnik in oblikovanje s škarjami. Pri dolgodlakih pasmah uporabljamo za krajšanje dlake brivnik ali škarje, odvisno od stanja psa oziroma želja lastnika.

zzz IMG_0180zzz IMG_0184

Različne pasme zahtevajo različno nego dlake. Kratkodlaki psi na prvi pogled sicer izgledajo najmanj zahtevni, a je pri njih pogosta težava prekomerno izpadanje dlake. Nekatere pasme, kot so kodri, šnavcerji, ostrodlaki terierji, nimajo več tako izrazite sezonske menjave dlake. Pri njih je potrebno redno striženje oz. trimanje.

zzz IMG_1660    zzz IMG_0649   zzz IMG_1623   zzz IMG_1630

Pod striženje razumemo krajšanje dlake s strojem za striženje ali s škarjami. Najboljši primer so kodri, katerih dlaka zahteva veliko redne nege. V Studiu se v primeru dolgodlakih psov največkrat poslužujemo kar striženja s pomočjo škarij. S tem načinom lahko izbiramo poljubno dolžino dlake in obliko frizure, ki ustreza tako lastniku kot tudi živalci sami.

zzz IMG_0837Nekatere pasme potrebujejo trimanje. Trimanje je odstranjevanje dlake s pomočjo posebej za to narejenih nožkov-trimerjev. Sama beseda trimanje izhaja iz angleškega jezika. S trimanjem odstranimo staro odmrlo dlako in tako damo možnost regeneracije. Na površini ostane nova in zdrava dlaka, ki raste naprej. Ta postopek je najpogosteje izvajan pri ostrodlakih pasmah, kot je recimo šnavcer.

 

zzz IMG_3505

Trimanje pa ne pripomore samo k tipičnemu izgledu določenih pasem, ampak pomaga pri vzdrževanju dobrega in zdravega stanja kože in dlake. Trimana dlaka se obrašča veliko lepše, kot netrimana, saj stara, odmrla dlaka ostane v koži in ovira rast nove. Če pri psih, ki ga potrebujejo, trimanja ne izvajamo, izgubljajo na kvaliteti dlake. Postane redkejša, mehkejša in izgublja intenziteto barve. Odmrla dlaka povzroča tudi srbenje in alergije. Za zagotovitev dobrega počutja takih psov je pomembno, da jim odstranjujemo predvsem odmrlo dlako.

zzz IMG_0417

Pri nas velja mnenje, da je treba trimati le razstavne pse in da je trimanje boleče. Razstavne pse je treba le redno trimati. Trimanje je neboleče, če je izvedeno na pravi način. Pri tem je pomembno, da trimamo dlako v smeri njene rasti in pri tem uporabljamo ustrezno opremo. Pri nas se večina pasjih frizerjev izogiba trimanju prav z izgovorom, da povzroča bolečino. V resnici je za pravilno trimanje potrebno znanje. Trimanje je naporno za negovalca in bolj zamudno, kot če psa preprosto le pobrijemo.