Osnovna nega

V paket striženja in kopanja spada tudi osnovna nega, pod katero razumemo skrajšanje krempljev, spraznenje paraanalnih žlez in čiščenje ušes. Po potrebi se posvetimo tudi očem in negi zobovja.

zzz IMG_1592

Pomembno je redno krajšanje krempljev, da živali omogočimo normalno gibanje. Kako pogosto je potrebno krajšati kremplje je odvisno od živalce do živalce, po kakšnem terenu se giblje in koliko si jih na ta način obrusi že sama. Potrebno je spremljanje dolžine petih krempeljcev, kateri se z gibanjem ne obrusijo sami.

zzz IMG_3566            zzz IMG_3561             zzz IMG_1585

 

Prav tako je pomembna tudi nega blazinic, katere so še posebno izpostavljene v zimskem in poletnem času. Priporočamo uporabo kremic in mazil za zaščito blazinic, ter spiranje in čiščenje blazinic po sprehodu v zimskem času zaradi soli. Blaznice oz. šapice je potrebno redno pregledovati, da le te niso razpokane, vnete, ter da nimajo prisotnih vozelčkov in semen trav.

zzz IMG_5255

 

Posebno nego moramo posvetit tudi ušesom. Le ta morajo biti brez vonja, zračna in koža normalne barve. Predvsem dolgodlake pasme z povešenimi ušesi imajo pogosto zelo poraščene ušesne kanale, kar mnogokrat vodi do vnetja ušesa. Zato priporočam redne preglede ušes, po potrebi puljenje dlakice iz ušes in odstranjevanje masla z ušesno tekočino.

zzz IMG_3567